Normal 68bc577f2c89eb52cf231480a864bc801da8fd15

UMCU realiseert optimaal bestralingsplan voor uitgezaaide kinderkanker

04 November 2020 12:50

In 2019 haalde de Maarten van der Weijden Foundation €1,2 miljoen op voor KiKa, onze partnerstichting die fondsen werft voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. Daarvan ging €217.899 naar een onderzoek voor een betere behandeling van uitzaaiingen in het hoofd. KiKa en de onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) hebben ons laten weten dat er al mooie resultaten zijn behaald.

Met het ontvangen bedrag hebben de onderzoekers een optimaal bestralingsplan voor kinderen met uitzaaiingen in het hoofd opgesteld. De nieuwe opzet blijkt minder schadelijk voor de omliggende organen. Aan de hand van hun onderzoeksresultaten stellen de onderzoekers nu een behandelprotocol op.

Hoop dat meer kinderen kunnen genezen

Door duidelijkheid te geven over het optimale aantal bestralingen, de benodigde dosis en de beste techniek willen de onderzoekers mogelijk maken dat alle kinderen met uitzaaiingen in het hoofd volgens hetzelfde, optimale protocol kunnen worden bestraald. Vervolgens zullen ze ook optimale bestralingsplannen vaststellen voor uitzaaiingen in andere delen van het lichaam. De onderzoekers verwachten dat als gevolg hiervan meer kinderen met uitgezaaide kanker kunnen genezen, de bijwerkingen van de behandeling zullen verminderen en de belasting van de kinderen tijdens de behandeling kan worden verkleind. 

Lees meer.