Even voorstellen: Joyce Putters

03 februari 2021 13:31

Onze Medische Adviesraad bestaat uit een groep bijzondere mensen met jarenlange ervaring in de onderzoekswereld. Graag stellen we ze aan je voor. Deze keer: Joyce Putters. Als beleidsmedewerker bij NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) gaat ze over het toekennen van onderzoekssubsidies en begeleidt ze 35 onderzoeksprojecten, onder andere in de oncologie - het deel binnen geneeskunde dat kanker bestudeert en probeert te genezen. Binnen de Medische Adviesraad vervult ze de functie van medisch secretariaat, vertelt ze. 

"Binnen de raad vervul ik samen met Gitta Kuipers de rol van medisch secretaris. We voeren praktische taken uit, zoals het verwerken van de onderzoeksaanvragen, maar we zorgen er ook voor dat de adviesraad tot een goede omschrijving komt van het onderzoek dat de Foundation wil financieren. Ook zorgen we ervoor dat de onderzoeken op een goede manier beoordeeld worden. We regelen een beoordeling door internationale experts en leveren de informatie geordend bij de adviesraad aan. Zo kan de raad op een overzichtelijke manier een goede keuze maken in welk onderzoek de meeste impact op de kankerpatiënt kan hebben."

Joyce is al vanaf het moment van oprichting bij de raad aangesloten. Momenteel is de raad bezig met de selectieronde voor 2021. Hierin wordt gekozen welke projecten en/of onderzoeken de Foundation dit jaar probeert te financieren.

"We hebben van de vorige selectieronde, die voor 2020, veel geleerd en hebben voor de selectie van 2021 het proces verbeterd. In 2020 vond de Medische Adviesraad het lastig om een keuze te maken uit twee onderzoeksprojecten die we allebei veel impact vonden hebben op de patiënt. Het mooie van de Foundation vind ik dan de flexibiliteit die de stichting hier in laat zien. In plaats van een keuze af te dwingen, werd de keuze neergelegd bij de 11-stedenzwemmers die destijds in alle steden meezwommen. Hierdoor kon de groep die zich ingezet heeft om geld in te zamelen zelf bepalen waar het geld volgens hen naartoe moest gaan. Ook de eis van de Medische Adviesraad aan de onderzoekers om patiënten te betrekken bij hun onderzoek zal in de toekomst steeds belangrijker worden. Want daar gaat het uiteindelijk om: dat de geselecteerde onderzoeken positieve impact hebben op de groep waar het over gaat."