Normal 1e3c7e044089a0e356957b08074557e70e34eba4

Even voorstellen: Gitta Kuipers

12 February 2021 12:56

Onze Medische Adviesraad bestaat uit een groep bijzondere mensen met jarenlange ervaring in de onderzoekswereld. Graag stellen we ze aan je voor. Deze keer: Gitta Kuipers. Gitta heeft een achtergrond in de medische biologie en is sinds 2006 beleidsmedewerker en coördinator onderzoek bij het Cancer Center Amsterdam van het Amsterdam UMC. Samen met Joyce Putters verzorgt ze het medische secretariaat van de Medische Adviesraad.

"Vanuit mijn werk ben ik volop betrokken bij kankeronderzoek, maar dat weerhoudt me er niet van om me voor de Maarten van der Weijden Foundation in te zetten. Ik hou van regelen en organiseren en vind het fijn om als medisch secretariaat een bijdrage te kunnen leveren aan kankeronderzoek. Het is bijzonder dat de Medische Adviesraad de selectie van de onderzoeken en projecten in eigen hand heeft en de Foundation vervolgens over de financiering gaat. Tijdens de eerste onderzoeksronde in 2020 werden we overvallen door de enorme hoeveelheid aanvragen. Er zijn uiteindelijk twee totaal verschillende, maar erg belangrijke, onderzoeksprojecten gekozen die intussen allebei gefinancierd zijn, ondanks de Corona-crisis." 

Begin november 2020 zijn de nieuwe onderzoeksaanvragen bij de Medische Adviesraad ingediend voor de doelbesteding van 2021. Aan een aantal onderzoeksprojecten is inmiddels gevraagd om hun voorstel verder uit te werken. 

"Als medisch secretariaat zijn we er scherp op dat de onderzoeken passen bij de geest van de Foundation. Dat houdt in dat ze redelijk snel iets moeten opleveren voor de kankerpatiënt, dat ze niet makkelijk via een andere weg gefinancierd kunnen worden, dat duidelijk uit te leggen is waarom het onderzoeksproject belangrijk is en dat de onderzoekers bereid zijn om samen met de Foundation hun onderzoek/project te promoten en uitleg hierover te geven. We zijn als Medische Adviesraad voor de tweede keer een selectieprocedure aan het uitvoeren en ik vind het bijzonder hoe snel de raad schakelt en hoe snel er consensus bereikt wordt. Met de 76 onderzoeksaanvragen die voor 2021 ingediend zijn, hopen we weer tot een mooie doelbesteding voor dit jaar te komen!"