Vrijwilliger in beeld: Patrick Moerman

10 mei 2021 21:20

De vrijwilligers van de Maarten van der Weijden Foundation geven alles, wie zijn zij? 
Als Teamleider Land was Patrick Moerman twee keer bij de 11stedenzwemtocht betrokken. Tijdens de tochten werd Maarten begeleid door Team Water en Team Land, die met elkaar in verbinding stonden. Patrick zorgde o.a. ervoor dat alle bruggen tijdens de tocht draaiden zodra Maarten er aan kwam, regelde de coördinatie van de dolfijnzak (hangend aan een hijskraan) waarmee Maarten over twee sluizen getild werd, regelde volle jerrycans voor de begeleidingsboten, verzorgde ad hoc verzoeken zoals ijsklontjes om Maarten zijn drinken te kunnen koelen en misschien nog wel het meest belangrijk: hij zorgde ervoor dat Maarten op de juiste tijdstippen zijn voeding kreeg. Dat laatste was een flinke puzzel, want op basis van Maarten zijn zwemsnelheid moest berekend worden hoe laat hij op welke plek zou zijn. Kortom: een taak waarbij een beroep werd gedaan op Patrick zijn creativiteit, waarbij hij snel met veranderende situaties om moest gaan en snel moest kunnen schakelen. 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Waarom geef je alles?
"Ik zag drie jaar geleden dat er iemand gezocht werd om Maarten vanaf het land te begeleiden bij zijn tocht. Ik vond het geweldig om aan zo'n sportieve prestatie bij te kunnen dragen; je wilt dat Maarten het haalt en je geeft alles om ervoor te zorgen dat het lukt. Bij de eerste tocht had Maarten te weinig voeding binnengekregen. Daar kwamen we pas na de tocht achter en dan wil je dit de tweede keer wel goed gaat. Ik was met het team heel alert op het krijgen van de juiste voeding op de juiste tijd. Het is ontzettend leuk om met een groep mensen je zo in te zetten om iemand zijn doel te laten halen. En het heeft beide keren veel geld voor kankeronderzoek opgebracht." 
 
Wat maakt de Maarten van der Weijden Foundation voor jou uniek?
"Ik ken geen andere stichting waarbij zulke grote sportprestaties worden neergezet voor het goede doel. Er zijn natuurlijk wel initiatieven waarbij men zich sportief inzet om geld in te zamelen, maar dat is niet te vergelijken met wat er vanuit de Foundation gedaan wordt. Dat maakt de stichting echt uniek. Maarten gebruikt zijn sterke kant om geld in te zamelen, dat vind ik erg mooi. Daarnaast is de transparantie van de Foundation, en weten waar het geld naartoe gaat, uniek." 
 
Wat wil je als vrijwilliger bereiken?
"Het inspireren en motiveren van mensen om zich in te zetten als vrijwilliger. Het geeft een kick om, in dit geval door een sportieve prestatie van Maarten, enorm veel geld kan ophalen voor kankeronderzoek. Zonder vrijwilligers was dit zeer waarschijnlijk nooit gelukt. En die kick, die zal ik waarschijnlijk ook nooit vergeten. Toen Maarten na de eerste tocht door de schuifdeuren naar buiten kwam van de spoedeisende hulp, omhelsde hij me en zei: 'Was kicken hè, Patrick?!'."