Nieuw onderzoek! Patiënt-vriendelijke opsporing van eierstokkanker.

17 mei 2021 17:02

Onze Medische Adviesraad heeft een mooi onderzoek geselecteerd om te financieren: een onderzoek naar patiënt-vriendelijke opsporing van eierstokkanker.

Prof. Dr. Renske Steenbergen, Dr. Maaike Bleeker en Dr. Nienke van Trommel proberen met hun onderzoek een doorbraak te realiseren in de opsporing van eierstokkanker in een vroeg stadium. Dit willen ze doen door middel van reguliere uitstrijkjes van de baarmoedermond en zelf-afgenomen uitstrijkjes. Ook proberen ze op deze manier vroegtijdig het onderscheid van de eierstok-tumoren te verbeteren (kwaadaardig vs goedaardig), zodat patiënten in het juiste ziekenhuis geopereerd worden. Erg waardevol voor de patiënt, door dit onderzoek kan de kans op herstel vergroot worden en kan de patiënt mogelijk langer leven.

Bijzonder aan het proces is dat de Foundation dit onderzoek al heeft kunnen financieren. Eerder heeft de Maarten van der Weijden Foundation een legaat gekregen. De eigenaar van deze schenking wilde dat het bedrag naar een eierstokkanker-onderzoek zou gaan, via onze Foundation. De Medische Adviesraad heeft deze wens zorgvuldig uitgevoerd door het onderzoek van Renske, Maaike en Nienke te selecteren en met het bedrag kan dit mooie onderzoek direct gefinancierd worden. Wij zijn er als Foundation trots op dat we iemand zijn laatste wens hebben kunnen realiseren en hopen dat het een onderzoek wordt met goede uitkomsten voor de kankerpatiënt. 

Voor meer informatie over het onderzoek: Onderzoek Eierstokkanker.