De Ronde van Nederland

25 June 2021 11:44

Morgen, zaterdag 26 juni, gaan vrienden Fleur, Justin en Lennard een, bijna, onmogelijke uitdaging met zichzelf aan. In 24 uur willen ze al fietsend alle provincies van Nederland aantikken. Dit is al een extreem doel op zich, maar ze willen met hun actie ook nog eens zoveel mogelijk geld inzamelen voor onze Foundation. Fleur vertelt ons meer over hun ‘Ronde van Nederland’. 

Fleur: ‘Toen Corona 1,5 jaar geleden uitbrak heb ik mijn racefiets uit de schuur gehaald. Het begon met rondjes van 30km, maar als snel ging ik steeds verder fietsen. Met sportfanaat-vrienden Justin en Lennard ging ik bedenken welke gekke dingen we zouden kunnen doen en al snel kwam de vraag hoe ver het zou zijn om alle twaalf de provincies aan te doen. Het wordt al langer gedaan, het aantikken van de provincies, maar wij wilden er echt een rondje van maken. Uiteindelijk hebben we, rekening houdend met de wind en strakke verbindingen tussen de provincies, een mooie ronde van 600km uitgestippeld.

Zeshonderd kilometer fietsen is niet niks. Wat maakt dat jullie dit willen doen? 
Fleur: ‘Wij willen ons zelf altijd sportief uitdagen, dat hoort gewoon bij ons. Toen we anderen over ons plan vertelden, gaven ze aan dat we er een goed doel aan moesten koppelen. Omdat Maarten zich ook op een extreme manier inzet voor zijn Foundation, besloten we dat zijn stichting ons goede doel moest worden. We zijn ambitieus naar ons zelf toe, maar ook in de donaties die we op willen halen. Het zou fantastisch zijn als we €10.000,- kunnen inzamelen.’

Bij Maarten zijn er jaren van trainingsarbeid aan vooraf gegaan voordat hij zijn eerste 11stedenzwemtocht zwom. Hoe zit het met jullie voorbereiding? 
Fleur: ‘Sinds een half jaar zijn we echt professioneel aan het trainen, daarvoor was het vooral voor de lol. Elke zondag hebben we acht á tien uur op de fiets gezeten en lange trainingen gedaan van 200 á 250km. Ook in de koude wintermaanden zijn we gewoon doorgegaan en zaten we verkleumd op de fiets. Intussen kan ik wel zeggen dat onze lijven weten wat afzien is. Door de vele trainingen weten we goed hoeveel voeding we nodig hebben om door te kunnen blijven gaan. Omdat je lichaam in ruststand komt en gaat verzuren zodra je stopt, hebben we besloten om niet van onze fiets af te komen en fietsend te eten. Er gaat een volgauto met ons mee die ons steeds van voeding en drinken voorziet. Alleen voor een plaspauze stappen we even af.’ 

Dat is fysiek al een flinke voorbereiding. Hoe zit het met het mentale stuk?
Fleur: ‘Mentaal zal het heel zwaar worden. Dat merkte ik al bij de lange trainingen. Ik vermoed dat als we de 400km gehaald hebben, dat ik voldoende vertrouwen heb dat we het gaan halen. Voor ons is de afstand het belangrijkste; we willen die ronde gewoon uitrijden. Het tijdselement, dat we het binnen 24 uur willen doen, geeft een mooie impuls dat we door blijven fietsen. Maar als blijkt dat we het niet in één dag halen, betekent dat niet dat we op gaan geven. Justin, Lennard en ik zijn alledrie in staat om het uit te rijden. Justin heeft een onuitputtelijk doorzettingsvermogen en ik kan me niet voorstellen dat hij het niet haalt. Lennard is een enorm goede sporter die weet wat het is om af te zien. Voor mezelf vermoed ik dat het het zwaarst gaat worden en daarom gaan de jongens mij ook uit de wind houden. Maar het moet écht, écht, écht fysiek niet meer gaan voordat we stoppen. 

Hoe zit het met jullie support? 
Fleur: ‘We hebben een aantal meefietsers geregeld. Die kunnen ons helpen om het tempo vast te houden, kunnen ons uit de wind houden en het is sowieso fijn om het gevoel te hebben dat je het samen doet. Als er mensen zijn die nog willen mee fietsen dan zijn ze van harte welkom! De enige ‘eis’ die we hebben is dat ze in staat moeten zijn om 30km/h te halen en dat ze een beetje fietservaring hebben. Verder krijgen we graag steun van iedereen die ons deze wilt geven!’ 

En wat nou als jullie het niet halen? Gaan jullie het dan nog een tweede keer proberen?
Fleur: ‘Jazeker! Dan is dit het jaar waarin we learnings opdoen voor volgend jaar. Het lijkt me ontzettend tof als we van ‘De Ronde van Nederland’ een jaarlijks terugkerend evenement kunnen maken waar elke wielrenner aan mee gedaan wil hebben. En ook al weet ik dat ons doel, 600km fietsen binnen 24 uur, eigenlijk onhaalbaar is, tóch wil ik het proberen. Ik denk dat we supertrots op onszelf mogen zijn als het zou lukken! 

En dat is zeker zo. Fleur, Justin en Lennard stappen over een paar uur op hun fiets en we zijn ze nu al enorm dankbaar voor hun actie. De teller staat momenteel op bijna €5.000,- en doneren blijft mogelijk. Wil je dit trio helpen door middel van een donatie, wil je ze volgen tijdens hun missie en/of wil je zelf met ze meefietsen? Kijk dan hier:https://www.mvdwfoundation.nl/actie/derondevannederland. Fleur, Justin en Lennard: ontzettend veel succes!