Brushen, tekenen, mooie teksten en €800,-! 

22 March 2022 16:20

Jula uit groep 6C van CBS De Burcht (Heerenveen) had een idee. Ze wilde graag geld inzamelen voor kankeronderzoek. En Jula snapt op jonge leeftijd al heel goed dat het makkelijker is om geld te vragen als je er iets voor terug doet. Net zoals dat Maarten de Elfstedentriathlon in 2023 gaat doen en daarmee geld inzamelt voor de kankerpatiënt. Met haar nieuwe Brush-pennen begon Jula kaartjes te maken met een boodschap en haalde daar al snel een mooi bedrag mee op. Hiermee stak ze ook haar klasgenoten aan en zo kwam er een ketting-reactie op gang. Wij mochten deze enthousiaste klas interviewen en daarna konden ze onze Foundation nog wat vragen stellen. 

Groep 6C bestaat uit 26 leerlingen en allemaal zijn ze even nieuwsgierig en spontaan. Dat is direct te zien tijdens het Teams-gesprek dat we met deze klas hebben, maar door de goed georganiseerde juf Nienke komt iedereen aan het woord die wat wil vertellen. Als eerste vertelt Jula over haar idee en actie. Ze had alle meesters en juffen op school gevraagd om kaarten te kopen. Er kwam toen zó’n grote bestelling dat ze 500 kaarten moest gaan maken. Juf Nienke stelde voor dat de hele klas Jula zou helpen met haar actie en dat vond ze wel een goed idee. Alle klasgenoten waren enthousiast en doordat ook zij in hun omgeving kaarten gingen verkopen, werd de bestelling alleen maar groter en moest de klas flink aan de slag! 

Jula wordt bij het vertellen over haar actie bijgestaan door klasgenoot Boaz. Boaz is het zoontje van Sybrig, met wie we in december een interview hebben gehad. Sybrig wordt momenteel behandeld voor een hersentumor en krijgt chemotherapie (kijk hier voor haar verhaal). De klas ziet dus van dichtbij hoe het is als iemand kanker heeft. Maar de leerlingen van 6C hebben hier al vaker mee te maken gehad, want bijna alle handen gaan de lucht in op de vraag of ze iemand kennen die kanker heeft of heeft gehad. Ze delen hun persoonlijke verhalen met ons en we vinden het fijn en bijzonder dat ze dit doen.

Maar deze klas wil vooral van iets verdrietigs iets positiefs maken en vol enthousiasme worden de kaarten getoond en verteld op welke manier en aan wie ze de kaarten verkocht hebben. De klas heeft de kaarten niet alleen aan bekenden verkocht, maar ze zijn er ook mee langs de deuren gegaan. En dat heeft tot nu toe voor een heel mooi bedrag van €800,- gezorgd! 

Niet alleen juf Nienke en de andere juffen en meesters zijn tros op groep 6C, maar de leerlingen zelf zijn ook enorm blij dat hun actie zo goed loopt en dat ze inspiratoren mogen zijn voor het opzetten van een mooie actie. Want groep 6C heeft wel een aantal tips voor ons hoe andere klassen zich ook kunnen inzetten voor kankeronderzoek! 

Goed samenwerken
Creatief zijn
Je best doen
Veel plezier hebben 
Denken aan een ander

Dingen verzinnen die je leuk vindt


Jula, we vinden het super dat jij met jouw idee je hele klas geactiveerd hebt en dat jullie met z’n allen zo’n mooi bedrag voor onze Foundation hebben ingezameld! Groep 6C: dank jullie wel!!!