Dubbel

13 May 2022 19:06

Dubbel. Dat is de titel van het boek wat geschreven is door Saskia Leenders-Wolfs (43), getrouwd met Teis en moeder van  Siem, Step en Mees. Ze wonen in het zuiden van het land en wij spraken met haar over de periode waarin ze twee keer borstkanker kreeg. Saskia schreef al haar emoties, zorgen en de chaos in haar hoofd op, om wat rust in haar hoofd te krijgen. Het werd eerlijk en gevoelsmatig diepgaand verhaal, dat is uitgebracht als boek en waarvan de volledige opbrengst naar onze Foundation gaat.

Saskia krijgt in maart 2018 voor de eerste keer de diagnose borstkanker. Ze wordt geopereerd en gaat in overleg met haar behandelende artsen voor een borstamputatie, met de nodige complicaties. Na haar herstel gaat het even goed, maar twee jaar na haar eerste diagnose krijgt ze opnieuw borstkanker. Er volgt weer een periode van gesprekken en onderzoeken, MRI en PET-CT scans, een operatie, hormoontherapie en bestralingen. Waar Saskia bij de eerste diagnose nog optimistisch en zich krachtig voelde, volgde nu voor haar en haar omgeving een periode vol onzekerheden en heftige emoties. 

Saskia is een sportieve en actieve vrouw. Als kind zwom ze samen met haar zus. Tijdens deze zwemperiode komt soms ook de naam Maarten Van Der Weijden voorbij en ziet ze hem als 12-jarig jongetje zwemmen. Saskia is inmiddels een fervent hardloopster en rent lange afstanden en marathons. Het lopen is voor haar een fijne afleiding. Saskia is Maarten blijven volgen en na zijn eerste poging om de Elfstedentocht (2018) te zwemmen, en Saskia herstellende was van haar eerste diagnose borstkanker, was ze zo geïnspireerd dat ze besloot om de marathon van Valencia te gaan lopen voor kankeronderzoek. Ze heeft ondertussen zeven marathons gelopen en ze heeft haar beste tijd steeds wat verder kunnen aanscherpen. Lopen en sporten helpt Saskia om rust in haar hoofd te krijgen, maar ze krijgt er ook energie van en voelt zich er zowel mentaal als fysiek, sterker door. 

Het helpt Saskia ook om haar verhaal met anderen te delen. Ze geeft lezingen in het Toon Hermans Huis en gemotiveerd door haar omgeving schreef ze haar boek `Dubbel` over haar borstkankertraject, maar ook over hardlopen, de bijzondere vertrouwensband met haar artsen, vriendschap en de liefde voor haar gezin. Het is een boek met verdriet en angst, maar vooral ook met positiviteit, doorzettingsvermogen, kracht en heel veel humor. Ze wilde het graag koppelen aan een goed doel en hoefde niet lang na te denken over welk doel dit moet zijn. De gehele opbrengst van dit boek gaat naar onze Foundation. 

Saskia heeft haar boek opgedragen aan haar vriendin Judith. Haar lieve, sterke vriendin is een aantal maanden geleden overleden aan de gevolgen van uitgezaaide borstkanker en heeft als eerste Saskia’s boek gelezen. Saskia is dankbaar dat ze haar verhaal nog met Judith heeft kunnen delen en dat ze samen bij de boekpresentatie waren. Judith laat naast haar man, een zoon van 13 en een dochter van 17 jaar achter en dat was voor Judith het allermoeilijkste aan haar diagnose, de wetenschap ze niet te zien opgroeien. Daarom vond ze het ook zo belangrijk dat anderen haar lot in de toekomst hopelijk bespaard kan blijven en dat de Maarten van der Weijden Foundation daar aan bijdraagt met financiele steun naar onderzoek. In Judiths overlijdensbericht werd vermeld dat een gift aan onze stichting i.p.v. bloemen op prijs werd gesteld.

Het verlies van Judith zorgt ervoor dat Saskia des te meer gemotiveerd is om zich in te zetten voor kankeronderzoek en hoopt dan ook nog veel meer boeken te zullen verkopen. ‘Dubbel’ is een mooi boek, dat makkelijk wegleest, waarin Saskia haar eigen ziekteproces beschreven heeft en alles wat daarbij hoort, zoals het kwetsbaar en krachtig zijn, liefde en alles uit het leven halen.

We vinden het geweldig dat Saskia de opbrengst van haar boek doneert aan onze Foundation. Interesse in haar boek of wil je iemand anders een hart onder de riem steken? Saskia haar boek is online te koop via toonhermanshuisparkstad.nl en bol.com. Daarnaast is het verkrijgbaar bij huid.th in Echt, Primera in Susteren en Wilma Running in Sittard.