2019

5. BOLSWARD - Betere immunotherapie bij acute myeloïde leukemie

Soort kanker: Leukemie (AML)
Besteding: Vergroten kans op herstel
Nodig: € 648.088
Ziekenhuis: UMCU (Prof. Jürgen Küball)

Korte uitleg

Door immunotherapie kan het eigen afweersysteem van patiënten de kanker herkennen en aanvallen. Bij Acute Myeloïde Leukemie (AML) is dit lastig, de kwaadaardige cellen zijn een te sterke tegenstander voor het afweersysteem. Door het onderzoek wordt er kennis verzameld of GAB-eiwitten (moleculen) kunnen helpen om een afweerreactie tot stand te kunnen brengen
tegen de leukemiecellen.

Samenvatting

Wetenschappers vinden steeds meer manieren om het afweersysteem van patiënten een handje te helpen, zodat de afweercellen kanker kunnen herkennen én aanvallen. Deze behandeling heet immunotherapie. Voor diverse kankersoorten zijn er mooie resultaten behaald, maar in het geval van acute myeloïde leukemie vormen de kwaadaardige cellen vooralsnog een (te) taaie tegenstander.

In dit project richten onderzoekers zich op GAB-eiwitten: moleculen die kunnen helpen om een afweerreactie van afweercellen tegen de leukemiecellen tot stand te brengen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Het doel van dit project is om genoeg kennis te verzamelen om vervolgonderzoek bij de mens te kunnen doen.