2018

10. DOKKUM - Schildklierweefsel 'terugkweken'

Soort kanker: Schildklierkanker
Besteding: Vergroten kwaliteit van leven
Nodig: €528.937,25
Ziekenhuis: UMC Groningen (Prof. Rob Coppes)

Korte uitleg

Na behandeling van schildklierkanker zijn vaak medicijnen nodig om de schildklierfunctie over te nemen. Aan die medicijnen kleven een aantal nadelen. Prof. Rob Coppes onderzoekt of het mogelijk is om met stamcellen nieuw schildklierweefsel te kweken voor deze patiënten.

Update (mei 2020)

De kweek van schildklierorganoids gaat goed. De onderzoekers hebben de kweekcondities geoptimaliseerd en kunnen de organoids lang in leven houden. Ze zijn nu aan het uitzoeken of er voldoende stamcellen in de organoids zitten, zo dat ze na transplantatie kunnen blijven groeien en het kapotte weefsel kunnen vervangen. Verder zijn ze aan het onderzoeken of de organoids ook echt als minischildkliertjes werken, dus schildklierhormonen aanmaken, als ze in muizen worden getransplanteerd.

De in een laboratorium gekweekte organoids moeten aan veel eisen moeten voldoen om voor de behandeling van patiënten ingezet te kunnen worden. Daarom proberen de onderzoekers nu de kweekcondities (bv de groeifactoren of de gelletjes waarin ze groeien) dusdanig aan te passen, dat de organoids straks geschikt zijn voor transplantatie in patiënten.

Update (april 2019)

Coppes en zijn team zitten middenin hun experimenten om geschikte stamcellen te isoleren en het kweken daarvan verder te ontwikkelen.