2019

6. HARLINGEN - Sterkere immunotherapie door co-stimulatie

Soort kanker: Huid/long
Besteding: Vergroten kan op herstel
Nodig: €456.850
Ziekenhuis: EMCR (Dr. Reno Debets)

Korte uitleg

Door celtherapie worden afweercellen van de patient aangepast zodat ze kankercellen beter herkennen en aanvallen. Door een eiwit in de afweercellen in te bouwen kunnen deze een oppepper krijgen (co-stimulatie) waardoor ze beter geactiveerd worden. Door dit onderzoek wordt meer kennis gekregen over co-stimulatie.

Samenvatting

Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem van de patiënt helpt om kankercellen zelf op te ruimen. Een voorbeeld van immunotherapie is celtherapie. Hierbij worden afweercellen van de patiënt aangepast zodat ze kankercellen beter herkennen en aanvallen. Dit kan tot aanzienlijke levenswinst leiden, maar slechts bij een minderheid van de patiënten (≈20%). Onderzoek naar manieren om dit te verbeteren is dus gewenst. De effectiviteit van celtherapie hangt o.a. af van hoe sterk de afweercellen geactiveerd zijn. Dr. Reno Debets heeft een methode ontwikkeld om die activering te vergroten: door een eiwit in te bouwen in de afweercellen geeft hij ze een extra oppepper. Zo’n tweede activeringssignaal heet co-stimulatie. Uit de eerste resultaten blijkt dat de tumor vaker verdwijnt en langzamer terugkomt. Het doel van het onderzoek is co-stimulatie beter te begrijpen en te bepalen hoe
patiënten er optimaal van kunnen profiteren.

Update (mei 2020)

Resultaten in preklinische modellen laten zien dat een van deze geavanceerde receptoren resulteert in maar liefst 50% genezing, en in de andere 50% enorme vertraging laat zien van de teruggroei van huidtumoren. Ondanks de recente COVID-19 situatie, en de lock-down van onderzoek, werden proeven onder strikte veiligheidsmaatregelen en in beperkte vorm afgerond. De komende tijd gaat het Erasmus team verdere analyses toepassen om te achterhalen wat het precieze mechanisme is achter deze verbeterde werking, om uiteindelijk adoptieve immuun therapie verder te ontwikkelen richting patiënten. Dankzij de vele kilometers zwemmen, kunnen we in het laboratorium nu dezelfde kilometers afleggen.

Bedankt Maarten!