2019

4. HINDELOOPEN - Wakkere operatie bij kwaadaardige hersentumoren

Soort kanker: Hersentumor
Besteding: Kwaliteit van leven plus vergroten van kans op herstel
Nodig: €540.255,70
Ziekenhuis: EMCR (Dr. Arnaud Vincent)

Korte uitleg

Onderzoek of een ‘wakkere operatie’ helpt om hersentumoren beter te kunnen verwijderen en de klachten na de operatie minimaliseren.

Samenvatting

Glioblastoma multiforme is een agressieve hersentumor met een slechte prognose. Bij de operatie proberen chirurgen zoveel mogelijk kwaadaardig weefsel te verwijderen, maar hun werk is enorm moeilijk: wanneer ze gezond hersenweefsel raken, kan de patiënt belangrijke hersenfuncties verliezen, zoals verlammingen en spraakstoornissen.

In dit project gaan neurochirurgen testen of een zogenaamde ‘wakkere operatie’ voor een beter behandelresultaat zorgt. Het idee is dat ze bij lokale narcose tijdens de operatie kunnen testen (met zwakke stroompjes) of ze op het punt staan om tumorweefsel of een functioneel gebied aan te snijden. Zo hopen ze de tumor beter te verwijderen en de klachten na de operatie te minimaliseren.

Update (mei 2020)

Het eerste jaar van de SAFE-trial is succesvol afgerond: op dit moment doen er 36 patiënten uit heel Nederland mee met de studie, een gedeelte hiervan heeft al het gehele onderzoek doorlopen. Het komende jaar zal het onderzoek tevens uitgevoerd gaan worden in twee ziekenhuizen in België: het Universitair Ziekenhuis te Brussel en het Universitair Ziekenhuis te Gent.