2018
1. SNEEK - Hormoontherapie op maat
Soort kanker: Borstkanker
Besteding: Vergroten kans op herstel
Nodig: € 480.462
Ziekenhuis: UMC Utrecht (Kenneth Gilhuijs)
Einddatum: 30-09-2021
Projectfase: Afsluiting
Korte uitleg
Dit onderzoek richt zich op de ontwikkeling van een test die het mogelijk maakt om vooraf te bepalen in welke mate een borstkankerpatiënt baat zal hebben bij hormoontherapie. Momenteel krijgen veel vrouwen met hormoongevoelige tumoren deze behandeling, om te voorkomen dat de tumor na een operatie weer terugkeert. De test kan over- en onderbehandeling terugdringen.
Update oktober 2021
In het SELECT project hebben de onderzoekers de gegevens onderzocht van 1.432 vrouwen die tussen 2005 en 2010 behandeld zijn voor hormoon-positieve borstkanker en een MRI scan van hun borst hebben ondergaan. Deze patiënteninclusie komt overeen met wat de onderzoekers hadden verwacht (1.500 patiënten). Aan de studie werken 10 ziekenhuizen mee.
Uit de MRI scans is automatisch een risisoprofiel berekend en vergeleken met de overleving van de patiënten 10 jaar later. Momenteel zijn de onderzoekers deze gegevens aan het interpreteren en zullen deze dan met de oncologen bespreken.
Ondertussn hebben de onderzoekers ook het risicoprofiel berekend bij vrouwen met hormoon-positieve borstkanker die recent zijn behandeld met preoperatieve hormoontherapie. Hierbij ontdekten ze dat de patiënten met een ongunstig MRI risicoprofiel vaker resttumor in de borst hadden na preoperatieve hormoontherapie dan patiënten met een gunstig MRI risico profiel.
De interpretatie van de gegevens uit de hoofdstudie is druk gaande. De onderzoekers wilden ook de gegevens krijgen van de vrouwen die in diezelfde periode zijn behandeld voor hormoon-positieve borstkanker, maar geen MRI-scan hebben gekregen. Deze gegevens hebben zij onlang binnengekregen en zullen deze gaan analyseren.
Update juli 2022
Intussen zijn de gegevens onderzocht van bijna 1500 vrouwen die een hormoon-positieve vorm van borstkanker hebben gehad en een MRI-scan hebben ondergaan. Uit de scans wordt een risicoprofiel gemaakt en vergeleken met de overleving van de patiënten 10 jaar later. Deze gegevens worden momenteel geïnterpreteerd. Intussen is ook het risicoprofiel berekend van vrouwen met hormoon-positieve borstkanker die recent zijn behandeld met hormoontherapie voorafgaand aan hun operatie. Het blijkt dat patiënten met een ongunstig risicoprofiel vaker resttumor in hun borst hadden na pre-operatieve hormoontherapie dan patiënten met een een gunstig risicoprofiel. Ook deze bevinding wordt momenteel verder onderzocht, allemaal met als einddoel om te bepalen welke borstkankerpatienten de meeste baat bij hormoontherapie kunnen hebben.