2019

9. STAVOREN - Optimale behandeling kinderen met uitgezaaide kanker

Soort kanker: Kinderkanker
Besteding: Vergroten kans op herstel
Nodig: €217.889
Ziekenhuis: UMCU (Dr. Enrica Seravalli, Dr. Petra Kroon, Dr. Geert Janssen

Korte uitleg

De meeste kinderen met uitgezaaide kanker ondergaan een agressieve behandeling die gericht is op genezing. Bestraling is hier vaak een onderdeel van. Er is nog geen vast protocol hoe kinderen met uitgezaaide kanker het beste bestraald kunnen worden. Dit onderzoek is hierop gericht zodat de kans op genezing het grootst is, de kinderen minder bijwerkingen van de behandeling hebben en het aantal sessies geminimaliseerd kunnen worden.

Samenvatting

De meeste kinderen met uitgezaaide kanker ondergaan een agressieve behandeling die gericht is op genezing. Bestraling is vaak een onderdeel van de behandeling omdat dit de genezingskans vergroot en de kans dat de ziekte terugkomt verkleint. Er is op dit moment echter nog geen vast protocol voor hoe deze kinderen het best bestraald kunnen worden. Het aantal bestralingen, de benodigde dosis en de beste techniek hiervoor zijn voor de meeste vormen van uitzaaiingen niet vastgelegd.

De laatste jaren zijn er enorme ontwikkelingen geweest op het gebied van het in beeld brengen en bestralen van uitzaaiingen. Bij volwassenen worden hier al veelbelovende resultaten mee geboekt. Het is daarom hoog tijd deze state-of-the art technieken ook zo snel mogelijk optimaal bij kinderen met uitzaaiingen in te kunnen zetten.

In dit project zal onderzocht worden hoe deze nieuwe technieken het best bij kinderen met uitgezaaide kanker ingezet kunnen worden. Daarbij wordt, voor verschillende types van uitzaaiingen, gezocht naar een behandeling die de tumor zo goed mogelijk aanvalt en tegelijkertijd het omliggende weefsel zo min mogelijk beschadigd. De resultaten zullen vervolgens gebruikt worden om nieuwe behandelprotocollen op te stellen.

Deze geoptimaliseerde behandeling zal naar verwachting resulteren in een groter aantal kinderen met uitzaaiingen dat genezen kan worden. Bovendien zullen bijwerkingen van de behandeling verminderen door beperking van bestraling van gezond weefsel. Verder zal de belasting van de patiënten tijdens de behandeling ook verkleind worden doordat het aantal benodigde behandelingssessies wordt geminimaliseerd.

Informatie en updates over alle andere door onze Foundation gefinancierde onderzoeken en projecten vind je hier