Nieuwe speekselklier ontdekt tijdens door onze Foundation gefinancierd onderzoek

15 oktober 2020 23:30

Radiotherapeut Wouter Vogel en Kaakchirurg Matthijs Valstar van het Antoni van Leeuwenhoek ontdekten tijdens mede door de Maarten van der Weijden Foundation gefinancierd kankeronderzoek een speekselklier op een plek waarvan tot nu toe niet bekend was dat hij daar zat. Vandaag publiceerden de onderzoekers van het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis en onderzoeksinstituut hun resultaten. Voor patiënten met een tumor in hun hoofd-halsgebied is de ontdekking goed nieuws, omdat bestralingsartsen die plek nu kunnen gaan ontzien om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

Vanavond waren de onderzoekers samen met Maarten te gast bij Op1 om hun ontdekking toe te lichten. Wouter Vogel in de uitzending: "Nu we dit weten, kunnen we de bestraling beter doen. Dat scheelt bijwerkingen en verbetert de kwaliteit van leven."

Meer weten?

→ Kijk het hele gesprek in Op1 terug.

→ Lees  het artikel in NRC: Ineens hebben we er een paar speekselklieren bij.

→ Lees ook het artikel in The New York Times: Doctors May Have Found Secretive New Organs in the Center of Your Head

→ Bekijk en lees het verhaal dat voormalig neuskankerpatiënt Irene Bex met Maarten deelde. Over wat deze ontwikkeling in dit onderzoek voor haar betekent.

Een overzicht van alle kankeronderzoeken en aan kanker gelieerde projecten die de Maarten van der Weijden Foundation tot nu toe heeft gefinancierd, vind je hier

Wil jij Maarten helpen om nog meer onderzoeken en projecten mogelijk te maken? Doneren kan hier.