Nieuw onderzoek! Voorkomen van kanker bij mensen met een verstandelijke beperking.

18 mei 2021 17:05

Eind vorig jaar heeft onze Medische Adviesraad 76 financierings-aanvragen gekregen van onderzoekers die hun kankeronderzoek of -project graag door onze Foundation willen laten financieren. Uit deze aanvragen heeft de Raad een vernieuwend onderzoek gekozen waar we met z'n allen onze stinkende best voor gaan doen om dit mogelijk te maken. 

Het onderzoek van Dr. Maarten Cuypers, Prof. Dr. Geraline Leusink en Dr. Agnies van Eeghen richt zich op mensen met een verstandelijke beperking. Deze groep heeft afwijkende risico's op kanker ten opzichte van mensen zonder beperking. Omdat hun beperking zelf vaak centraal staat, is er minder aandacht voor de risico's op kanker. Redenen om wel of niet uit voorzorg onderzoek te doen naar kanker zijn onvoldoende bekend. Dit leidt tot latere diagnoses van kanker, minder behandelmogelijkheden en meer sterfte door kanker dan bij mensen zonder beperking. 
 
Om dit te verbeteren moet er meer bekend worden op welke kanker-risico's artsen beter moeten letten bij mensen met een verstandelijke beperking en hoe de artsen en begeleiders beter kunnen beslissen over deelname aan preventief onderzoek (zoals bevolkingsonderzoeken). Met de uitkomsten van hun onderzoek willen Maarten, Geraline en Agnies een richtlijn-advies opstellen voor kankerscreening en -preventie en hopen ze kanker bij mensen met een verstandelijke beperking te voorkomen en/of hun kans op herstel te vergroten.  
 
Voor meer uitleg over het onderzoek: Screening en preventie kanker bij verstandelijk beperkten
 
Dit onderzoek is nog niet gefinancierd en door middel van jullie donaties hopen we het belangrijke onderzoek te kunnen realiseren. Wil jij ons meehelpen? Doneer hier.