Rekensommetje

22 februari 2022 10:19

Ik krijg vaak de vraag of 50 kilometer per dag wel haalbaar is. Mijn antwoord daarop is dat mij dat ook een hele uitdaging lijkt maar niet de strategie is die ik voor ogen heb. Het rekensommetje is niet ingewikkeld;

Van Wassenaar naar Barcelona is afgerond 1500 kilometer, een maand heeft 31 dagen, dat komt neer op "gemiddeld" 48,4 kilometer per dag. Dat is best wel veel, toch? 

De manier waarop ik mij wil gaan verplaatsen is in een continu schema van 8 uur actief, 8 uur rust. Dit houdt in dat ik door de etmalen heen ga leven. Wanneer je dat 31 dagen doet (en de eerste dag begint met 8 uur actief) dan heb ik 46 keer 8 uur de tijd om die 1500 kilometer te wandelen. Dat betekent dat er per actieve sessie 33 kilometer richting Barcelona gewandeld moet worden. Dat klinkt al een stuk vriendelijker ;-)

De trainingen laten nu zien dat ik in precies 3 uur zonder onderbreking, 20 kilometer kan lopen. Er zijn vele scenario's denkbaar maar dit tempo en de duur van 3 uur voelt comfortabel. Als ik dan een rustmoment inlas om daarna de volgende 13 kilometer te wandelen, is 8 uur actief zijn meer dan genoeg tijd om de minimale afstand af te leggen. Daarna 8 uur slapend herstellen en weer 33 kilometer, etc.

De afstand blijft in alle strategien hetzelfde en de gemiddelde afstanden per dag ook maar de balans tussen frequentie actief zijn en rustmomenten moet het haalbaar maken.