2018
HARLINGEN - Uitzaaiingen na darmkanker: thuis onder controle
Soort kanker: Darmkanker
Besteding: Vergroten kwaliteit van leven
Nodig: €526.070,30
Ziekenhuis: Erasmus MC (Dr. Kees Verhoef)
Einddatum: 31-01-2027
Projectfase: In Progress
Korte uitleg
Om te controleren op leveruitzaaiingen, komen darmkankerpatiënten geregeld terug naar het ziekenhuis voor foto's. Dat gaat gepaard met stress. Er wordt onderzocht of deze zorgen weggenomen kunnen worden middels een snelle, simpele bloedtest vanuit huis.
Update april 2019
Het project is net van start gegaan; de onderzoekers zijn bezig met het ontwikkelen van een methode om thuis bloed af te nemen.
Update mei 2020
Wie had er kunnen vermoeden hoe actueel thuiscontrole zou zijn in 2020. Door de huidige Covid-19 pandemie is voor veel patiënten de follow-up noodgedwongen telefonisch. Dit laat echter zien dat het goed uitvoerbaar is om niet voor iedere controle fysiek naar het ziekenhuis te komen. Het onderzoek is daarom van meer belang dan ooit: hoe kunnen we de thuiscontrole zo optimaliseren dat de patiënt dit niet als noodzakelijk kwaad, maar juist als een optimale vorm van controle ziet!
Update juli 2022
Het onderzoek naar de thuiscontroles van dokter Verhoef heeft al veel veranderd voor dikke darmkanker-patienten. Zij krijgen meer inspraak in hun controles na de operatie. Ze kunnen die thuis uitvoeren en zelf bepalen hoe vaak. Binnenkort zal deze mogelijkheid er ook zijn voor mannen die geopereerd zijn aan zaadbalkanker. Deze thuistest betekenen voor de patiënten minder ziekenhuisbezoeken, minder belasting en meer regie over hun leven.
Update maart 2023
Dit project verloopt langzaam qua inclusie en loopt daarom nog. Inmiddels zijn door KWF wel aanvullende onderzoeken van deze onderzoeksgroep toegekend, want het idee om de nazorg voor patiënten (waar mogelijk en wenselijk) meer te verplaatsen naar de thuissetting, is een vruchtbaar idee. De coronaperiode heeft geleerd dat veel van de consulten bijv. prima telefonisch kunnen. In de onderzoeken die KWF naderhand heeft toegekend, wordt ondermeer een thuisbloedafname getest en een online platform waar patiënten en zorgverleners geregeld contact kunnen onderhouden. De steun van de Maarten van der Weijden Foundation heeft dus een mooie sneeuwbal aan het rollen gebracht!
Update november 2023
Hoewel de inclusie voor dit project achterloopt (en het project budgetneutraal is verlengd) heeft de covid-pandemie bewezen hoe prettig en relevant het is als meer vanuit huis kan worden georganiseerd. KWF heeft extra geld ter beschikking gesteld voor een vervolgonderzoek waarin patiënten beschikking krijgen over een apparaat waarmee ze zelf thuis bloed kunnen prikken en analyseren, en een online platform om in contact met zorgverleners te blijven.