2023 - Harlingen
Verminderen van hart- en vaatziekte bij immunotherapie
Soort kanker: Alle soorten kanker
Besteding: Kwaliteit van leven en langer leven
Nodig: € 478.000
Ziekenhuis: Erasmus MC (MD, Phd. Jorie Versmissen), Amphia Breda
Goedgekeurd door: Medische Adviesraad Maarten van der Weijden Foundation
Korte uitleg
Immuuntherapie met checkpuntremmers (dit middel zorgt voor het versterken van de afweerreactie) blijkt een goede behandeling te zijn van kanker. Een nadeel van deze behandeling is dat het zorgt voor aderverkalking. Dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Uit dit onderzoek moet blijken of het gebruik van cholesterolmedicijnen tijdens de behandeling met checkpuntremmers de ontwikkeling van aderverkalking kan voorkomen. Alles met het doel om de kankerpatiënt van vandaag niet de hartpatiënt van morgen te laten worden!
Samenvatting
De meest recente doorbraak in de behandeling van kanker zijn de immuuncheckpuntremmers of immuun checkpoint inhibitors (ICI). Het afweersysteem heeft verschillende controlemechanismen om te voorkomen dat immuuncellen overmatig reageren. Sommige vormen van kanker versterken dit controlemechanisme. Door het gebruik van ICI wordt het immuunsysteem weer actiever gemaakt, zodat die de kankercellen effectiever kan aanvallen. Dit blijkt bijvoorbeeld door het gebruik van ICI bij de behandeling van een melanoom (kwaadaardige vorm van huidkanker). Meer dan 20% van de patiënten overleeft meer dan vijf jaar en is mogelijk zelfs genezen.
Activatie van het immuunsysteem is echter voor aderverkalking (atherosclerose), de eerste stap in het ontwikkelen van hart- en vaatziekten (HVZ), juist ongunstig. Patiënten die ICI-therapie krijgen hebben dan ook een driemaal hoger risico op het ontwikkelen van HVZ. Dit kan de duur en de kwaliteit van leven sterk verminderen. Tot nu toe zijn geen behandelopties onderzocht om dit verhoogde HVZ-risico te verlagen. Dit onderzoek moet daar verandering in brengen.
In de studie ‘Statines ter Preventie van Immuuntherapie-geïnduceerde pRogressie van AtheroscLerose (SPIRAL)’, zal worden onderzocht of veelgebruikte cholesterolverlagende medicijnen (statines) de versnelde progressie van aderverkalking tijdens ICI-therapie kunnen voorkomen. Secundaire doelstellingen richten zich onder andere op de kwaliteit van leven, anti-tumor werkzaamheid en functie van de bloedvatwand (endotheel). Hiervoor zullen 200 patiënten geïncludeerd worden in het Erasmus MC (Rotterdam) en in het Amphia Ziekenhuis (Breda). De helft van de patiënten krijgt rosuvastatine, het cholesterolverlagende medicijn met de minste bijwerkingen en interacties met andere geneesmiddelen, en de andere helft een placebo. Na een jaar kijken de onderzoekers of de groep met het cholesterolmedicijn minder toename van aderverkalking heeft. Alles met het doel om de kankerpatiënt van vandaag niet de hartpatiënt van morgen te laten worden!