2019
WORKUM - Tongkanker beter wegsnijden
Soort kanker: Tongkanker
Besteding: Kwaliteit van leven
Nodig: €266.450
Ziekenhuis: UMCU (Dr. Rob Noorlag)
Einddatum: 31-08-2023
Projectfase: In Progress
Korte uitleg
Een betere behandeling van tongkanker door echogeleide resectie (gecontroleerd wegsnijden m.b.v. echografie) waardoor de tumor met voldoende marge weggesneden kan worden en in minder gevallen een tweede operatie of aanvullende radiotherapie nodig zal zijn.
Samenvatting
Chirurgie is de beste manier om tongkanker aan te pakken. Hoe beter de chirurg de tumor met voldoende marges kan verwijderen, des te beter zijn de perspectieven voor de patiënt. Maar chirurgen snijden ook weer liever niet teveel gezond weefsel weg. De operatie is dus een delicate balans, waarbij patiënten vaak een tweede operatie of aanvullend radiotherapie krijgen om mogelijk achterblijvende tumorcellen te verwijderen.
Rob Noorlag wil in een studie bij patiënten met tongkanker een ‘echogeleide resectie’ van de tumor onderzoeken. Deze methode laat bij borstkankeroperaties goede resultaten zien, waarbij chirurgen beter het onderscheid tussen tumorweefsel en gezond weefsel kunnen maken en daardoor de tumor met adequate marges zonder onnodig veel gezond weefsel kunnen verwijderen. Hij hoopt daarmee ook tongkanker beter te kunnen behandelen, waarbij
minder aanvullende behandelingen nodig zijn en de kwaliteit van leven voor deze patiënten beter zal zijn.
Update mei 2020
Na een nauwkeurige voorbereiding is in oktober 2019 gestart met de inclusie van patiënten met tongkanker in de TRUST studie (Tumor Resection UltraSound guided Technique) in het UMC Utrecht. In februari 2020 is de tiende patiënt geopereerd. De techniek blijkt veilig, gemakkelijk toepasbaar en lijkt te resulteren in nauwkeurigere operaties waarbij de tongkanker in zijn geheel wordt verwijderd zonder dat teveel gezond weefsel wordt opgeofferd. De resultaten worden binnenkort in een internationaal tijdschrift gepubliceerd.
Zowel onderzoekers vanuit het UMC Utrecht als onafhankelijke chirurgen uit andere universitaire centra in Nederland hebben de resultaten zeer positief beoordeeld. Ondertussen gaat het UMC Utrecht verder met deze behandeling van tongkanker. Wanneer inclusie van 30 extra patiënten bevestigt dat deze techniek leidt tot nauwkeurigere operatie van tongkanker zullen meerdere ziekenhuizen in Nederland deze techniek gaan toepassen om te bekijken of we hiermee het aantal extra operaties en radiotherapie behandelingen kunnen verminderen.
Dit alles om uiteindelijk de kwaliteit van leven van patiënten met tongkanker te verbeteren.
Update juli 2022
Er zijn inmiddels 40 tongkanker-patienten geopereerd volgens de echo-methode. De tussentijdse resultaten zijn goed: bij de behandelde patiënten lukte het vaker om de tumor volledig te verwijderen en is het aantal patiënten dat aanvullende bestraling nodig had, gehalveerd. We verwachten in 2024 het eindverslag te ontvangen.